Sterlilisatie

U wilt een sterilisatie. Wij informeren u graag over hoe een sterilisatie gaat, wat de gevolgen zijn en de mogelijke risico’s

Informatie over sterilisatie

Alles wat u moet weten over sterilisatie leggen we graag aan u uit

Kleine ingreep

Een sterilisatie is een kleine ingreep die geen invloed heeft op uw seksueel functioneren. Het gevoel tijdens het klaarkomen wordt niet beïnvloed. En uw erectie, zin in seks en hormonen veranderen niet. De aanmaak van zaadcellen in de teelballen gaat gewoon door, maar door de onderbreking van de zaadleiders (sterilisatie) kunnen de zaadcellen niet meer doorstromen.

Het lichaam breekt deze zaadcellen zelf af. Uw zaadlozing ziet er net zo uit als voor de sterilisatie, maar de zaadcellen ontbreken. Na verloop van tijd stopt de productie van zaadcellen.

Wat houdt de ingreep in

Een sterilisatie duurt 15 tot 20 minuten. Na het desinfecteren en één of twee verdovende injecties worden enkele kleine sneetjes gemaakt zodat de zaadleiders bereikbaar zijn. U heeft twee zaadleiders, zowel links als rechts. Beide zaadleiders worden doorgeknipt. Daarna worden kleine stukjes van de zaadleiders verwijderd. De uiteinden worden afgesloten en als het nodig is worden de sneetjes gehecht met materiaal dat vanzelf oplost.

Op de wondjes komen gaasjes die er na een dag weer af mogen. Door het afsluiten van de zaadleiders kan er bij geslachtsgemeenschap geen bevruchting plaatsvinden, omdat de spermacellen het spermavocht niet meer bereiken. U kunt tijdens de ingreep een wat pijnlijk gevoel ervaren in uw liezen en onderbuik.

Snel en flexibel

Wij zijn flexibel en u kunt snel bij ons terecht. Sterilisaties worden op donderdag buiten reguliere werktijd verricht zodat de impact op uw reguliere werk zo beperkt mogelijk is. Een afspraak maakt u eenvoudig via onze website of telefonisch.

Soms in het ziekenhuis

De sterilisatie kan ook in het ziekenhuis worden gedaan. Een reden hiervoor kan zijn dat de zaadleider niet goed te voelen is omdat u eerder bent geopereerd aan uw balzak of in uw lies. Als dat zo is dan maken wij een afspraak voor u in het ziekenhuis. Aan het gesprek en het onderzoek in onze kliniek zijn dan geen kosten verbonden.

Mogelijke klachten

Bij ongeveer 4% van de mannen komt een nabloeding of een wondinfectie voor. Meestal verdwijnen de klachten (soms wat blauwe plekken, een vochtig wondje, een beurs gevoel of wat pijn bij het lopen) al na enkele dagen. Bij de volgende klachten moet u contact met ons opnemen:

Spermaonderzoek

Na de sterilisatie duurt het nog enige tijd voordat u onvruchtbaar bent. Daarom is een voorbehoedsmiddel de eerste maanden na de ingreep nodig. Na drie maanden en/of na 25 tot 30 zaadlozingen moet u uw sperma laten onderzoeken om onvruchtbaarheid vast te kunnen stellen. U krijgt van ons een potje en de informatiefolder ‘Spermaonderzoek’. Lees deze folder goed door. U ontvangt de uitslag van het spermaonderzoek telefonisch op de dag van het onderzoek. Zijn er geen spermacellen meer zichtbaar, dan bent u onvruchtbaar.

De kosten voor het spermaonderzoek bij de Mannenkliniek Noord-Nederland zijn inbegrepen in de prijs van de sterilisatie. Mocht u het onderzoek ergens anders laten doen, dan komen de kosten voor eigen rekening of gaat dit ten koste van het eigen risico van uw ziektekostenverzekering.

Wat u moet weten

Er zijn aan aantal zaken waaar u rekening mee moet houden bij een behandeling

Stoppen met bloedverdunners

Als u bloedverdunners gebruikt stopt u daar – in overleg met uw behandelaar – enkele dagen voor de behandeling mee.

Vervoer

We adviseren u op de dag van de sterilisatie vrij te nemen en na de behandeling niet zelf naar huis te rijden.

Verder

Om infectie te voorkomen moet u drie dagen voor de ingreep uw balzak helemaal scheren. We vragen u een strak zittende onderbroek of zwembroek mee te nemen. Tot twee dagen na de sterilisatie blijft u deze dragen.

435,-*

  • Ingreep
  • Spermaonderzoek
  • Nazorg

Mogelijke risico’s

Opnieuw vruchtbaar

1:3000

In uitzonderlijke gevallen (1:3000) komt het voor dat de uiteinden van de zaadleiders weer aan elkaar groeien en er opnieuw vruchtbaarheid ontstaat. Dan kan een tweede sterilisatie nodig zijn. Kosten hiervoor vallen buiten het tarief van de eerste sterilisatie.

Pijnklachten

3-4%

Een deel van de mannen (3-4%) houdt langer tot blijvend last van de balzak. Wanneer u na drie maanden nog steeds last heeft is het van belang contact op te nemen met Mannenkliniek Noord-Nederland of uw huisarts. Een verwijzing naar de bekkenfysiotherapeut of pijnteam kan dan nodig zijn om chronische klachten te voorkomen.

Spijt

2-6%

Na een sterilisatie krijgt een klein deel van de mannen (2-6%) spijt van de behandeling, meestal omdat er een nieuwe kinderwens ontstaat.