Sterilisatie

U wilt een sterilisatie. Wij informeren u graag over hoe een sterilisatie gaat, wat de gevolgen zijn en de mogelijke risico’s

Definitieve en betrouwbare anticonceptie

Sterilisatie is een definitieve, veilige en betrouwbare vorm van anticonceptie die in principe onherroepelijk is. Een hersteloperatie is namelijk een moeizame ingreep met een kleine kans dat u weer vruchtbaar zult zijn. U moet dan ook zeker weten dat u geen kinderen meer wenst.

Kleine ingreep

Een sterilisatie is een kleine ingreep die geen invloed heeft op uw seksueel functioneren. Het gevoel tijdens het klaarkomen wordt niet beïnvloed. En uw erectie, zin in seks en hormonen veranderen niet. De aanmaak van zaadcellen in de teelballen gaat gewoon door, maar door de onderbreking van de zaadleiders (sterilisatie) kunnen de zaadcellen niet meer doorstromen. Het lichaam breekt deze zaadcellen zelf af. Uw zaadlozing ziet er net zo uit als voor de sterilisatie, maar de zaadcellen ontbreken. Na verloop van tijd stopt de productie van zaadcellen.

Soms in het ziekenhuis

De sterilisatie kan ook in het ziekenhuis worden gedaan. Een reden hiervoor kan zijn dat de zaadleider niet goed te voelen is omdat u eerder bent geopereerd aan uw balzak of in uw lies. Als dat zo is dan maken wij een afspraak voor u in het ziekenhuis. Aan het gesprek en het onderzoek in onze kliniek zijn dan geen kosten verbonden.

Snel en flexibel

Wij zijn flexibel en u kunt snel bij ons terecht. Sterilisaties worden op donderdag buiten reguliere werktijd verricht zodat de impact op uw reguliere werk zo beperkt mogelijk is. Een afspraak maakt u eenvoudig via onze website of telefonisch.

Wat houdt de ingreep in

Een sterilisatie duurt 15 tot 20 minuten. Na het desinfecteren en één of twee verdovende injecties worden enkele kleine sneetjes gemaakt zodat de zaadleiders bereikbaar zijn. U heeft twee zaadleiders, zowel links als rechts. Beide zaadleiders worden doorgeknipt. Daarna worden kleine stukjes van de zaadleiders verwijderd. De uiteinden worden afgesloten en als het nodig is worden de sneetjes gehecht met materiaal dat vanzelf oplost. Op de wondjes komen gaasjes die er na een dag weer af mogen. Door het afsluiten van de zaadleiders kan er bij geslachtsgemeenschap geen bevruchting plaatsvinden, omdat de spermacellen het spermavocht niet meer bereiken. U kunt tijdens de ingreep een wat pijnlijk gevoel ervaren in uw liezen en onderbuik.

Wat u moet weten

Vóór de sterilisatie:

 • Als u bloedverdunners gebruikt stopt u daar - in overleg met uw behandelaar – enkele dagen voor de behandeling mee.
 • We adviseren u op de dag van de sterilisatie vrij te nemen en na de behandeling niet zelf naar huis te rijden.
 • Om infectie te voorkomen moet u drie dagen voor de ingreep uw balzak helemaal scheren
 • Omdat u plaatselijk wordt verdoofd mag u gewoon eten en drinken.
 • We vragen u een strak zittende onderbroek of zwembroek mee te nemen. Tot twee dagen na de sterilisatie blijft u deze dragen.
 • Vanaf 1 april 2023 bedragen de kosten €435,-. De rekening voor de sterilisatie dient u direct na de sterilisatie bij voorkeur per PIN-betaling te voldoen. Een sterilisatie valt onder onverzekerde zorg, dat betekent dat u de rekening zelf moet betalen.Bent u aanvullend verzekerd? Dan kan het zijn dat u een deel van de kosten van uw verzekering terugkrijgt. Indien u aanvullend verzekerd bent, neem dan voor de ingreep contact op met uw zorgverzekering en vraag of de sterilisatie bij Mannenkliniek Noord-Nederland wordt vergoed.

Na de sterilisatie:

Doe het rustig aan als u weer thuis bent, dat voorkomt bloedingen. Neem eventueel een paracetamol als de verdoving is uitgewerkt en uw onderbuik wat pijnlijk aanvoelt. Douchen kan weer op de dag na de ingreep en u kunt ook weer rustig aan het werk. Vermijd de eerste dagen zware klussen en de eerste week na de ingreep kunt u beter niet fietsen, sporten, zwemmen en fors tillen. Dat geldt ook voor het hebben van geslachtsgemeenschap omdat dit pijnlijk kan zijn en de kans op een bloeduitstorting vergroot. Voor masturbatie geldt dit niet. Maar als het niet prettig voelt kunt u dit beter even uitstellen.

Eventuele klachten

Bij ongeveer 4% van de mannen komt een nabloeding of een wondinfectie voor. Meestal verdwijnen de klachten (soms wat blauwe plekken, een vochtig wondje, een beurs gevoel of wat pijn bij het lopen) al na enkele dagen. Bij de volgende klachten moet u contact met ons opnemen:

 • Ernstige, aanhoudende pijn.
 • Aanhoudend bloedverlies uit de wond.
 • Koorts boven 38,5 graden C.
 • Plotseling dikker wordende balzak.

Spermaonderzoek

Na de sterilisatie duurt het nog enige tijd voordat u onvruchtbaar bent. Daarom is een voorbehoedsmiddel de eerste maanden na de ingreep nodig. Na drie maanden en/of na 25 tot 30 zaadlozingen moet u uw sperma laten onderzoeken om onvruchtbaarheid vast te kunnen stellen. U krijgt van ons een potje en de informatiefolder ‘Spermaonderzoek’. Lees deze folder goed door. De uitslag van het laboratoriumonderzoek is na vijf werkdagen beschikbaar. Zijn er geen spermacellen meer zichtbaar, dan bent u onvruchtbaar.

Laboratorium Antonius Ziekenhuis
Mannenkliniek Noord-Nederland heeft afspraken gemaakt met het laboratorium van het Antonius Ziekenhuis in Sneek en Emmeloord voor spermaonderzoek. De kosten voor het spermaonderzoek zijn inbegrepen in de prijs van de sterilisatie. Per 1 juli 2023 vervalt deze afspraak. Mocht u het onderzoek ergens anders laten doen, dan komen de kosten voor eigen rekening of gaat dit ten koste van het eigen risico van uw ziektekostenverzekering. Vanaf 1 juli 2023 komen de kosten voor spermaonderzoek indien dit in het laboratorium Antonius Ziekenhuis is verricht voor eigen rekening of gaat dit ten koste van het eigen risico van uw ziektekostenverzekering. 

Laboratorium Mannenkliniek Noord-Nederland

Mannenkliniek Noord-Nederland verricht met ingang van 1 juli 2023 zelf het spermaonderzoek. De kosten voor het spermaonderzoek bij de Mannenkliniek Noord-Nederland zijn inbegrepen in de prijs van de sterilisatie. Mocht u het onderzoek ergens anders laten doen, dan komen de kosten voor eigen rekening of gaat dit ten koste van het eigen risico van uw ziektekostenverzekering.


Eventueel extra onderzoek
Soms komt het voor dat er meerdere keren een spermaonderzoek nodig is om onvruchtbaarheid vast te kunnen stellen. De kosten voor extra spermaonderzoek zijn voor uw eigen rekening of gaan ten koste van het eigen risico van uw ziektekostenverzekering.

Mogelijke risico’s

Opnieuw vruchtbaar
In uitzonderlijke gevallen (1:3000) komt het voor dat de uiteinden van de zaadleiders weer aan elkaar groeien en er opnieuw vruchtbaarheid ontstaat. Dan kan een tweede sterilisatie nodig zijn. Kosten hiervoor vallen buiten het tarief van de eerste sterilisatie.

Pijnklachten
Een deel van de mannen (3-4%) houdt langer tot blijvend last van de balzak. Wanneer u na drie maanden nog steeds last heeft is het van belang contact op te nemen met Mannenkliniek Noord-Nederland of uw huisarts. Een verwijzing naar de bekkenfysiotherapeut of pijnteam kan dan nodig zijn om chronische klachten te voorkomen.

Spijt
Na een sterilisatie krijgt een klein deel van de mannen (2-6%) spijt van de behandeling, meestal omdat er een nieuwe kinderwens ontstaat.

Geen SOA bescherming
Een sterilisatie biedt geen enkele bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen zoals aids, gonorroe of syfilis. Om de kans op deze besmettingen te voorkomen zijn condooms nodig.

Sterilisatie | Mannenkliniek Noord - Nederland

Sterilisatie direct

Om u snel van dienst te zijn bieden wij sterilisatie direct. Dit betekent dat we u tijdens het eerste bezoek meteen kunnen steriliseren.
Wilt u weten of u in aanmerking komt voor sterilisatie direct? Klik op de onderstaande knop en beantwoord de vragen. Wij nemen binnen 48 uur contact met u op voor het maken van een afspraak.

Vragenlijst | Sterilisatie direct
Lees minder
 • Bent u jonger dan 30 jaar oud?
 • Bent in het verleden geopereerd aan uw balzak of in uw lies?
 • Heeft u hartklachten?
 • Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen?
 • U leest vooraf de verstrekte informatie. Heeft u nog vragen over de verstrekte informatie?
 • Een sterilisatie vindt plaats onder lokale verdoving. Heeft u hier vragen over?
 • U weet dat een sterilisatie definitief is omdat een hersteloperatie een moeizame ingreep is. Heeft u hier vragen over?
 • U weet dat de kosten € 410,00 zijn en dat deze alleen vergoed worden door een aantal aanvullende verzekeringen. Heeft u hier vragen over?
 • U vult het toestemmingsformulier in en neemt deze mee naar uw afspraak. Heeft u hier vragen over?
 • U regelt vervoer zodat u na de ingreep naar huis gebracht wordt. Heeft u hier vragen over?
U komt in aanmerking voor Sterilisatie Direct. Klik hier om een afspraak te maken.
U komt niet in aanmerking voor sterilisatie direct. Neem per mail of telefoon contact op voor het maken van een informatieve afspraak.
U heeft nog niet alle vragen beantwoord.

Informatief gesprek
U kunt ook een afspraak maken voor een informatief gesprek. Tijdens dit gesprek wordt u voorgelicht over de ingreep en aansluitend wordt lichamelijk onderzoek verricht. Na afloop van dit gesprek kunt u samen met de assistente een afspraak inplannen of krijgt u bedenktijd. Aan een informatief gesprek zijn geen kosten verbonden.

 
Button